КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА КУХНЯ

При формирането на кухненският интериор най - големите проблеми са свързани с недостатъци в планирането и недостиг на място. За да се разрешат така споменатите проблеми трябва още в изготвянето на плана да се помисли за съгласуването на всички предмети и техните размери. След като се състави списък на кухненските уреди, които ще се използват и се обърне внимание на техническите подробности като размерите и разположението на вентилацията, тръбите, кабелите, контактите, гъвкавите връзки и т.н. може да се пристъпи и към самото проектиране. Следва да се знае, че не е препоръчително да се разкъсва така наречената работна повърхност. За тази цел е добре да се използват уреди за вграждане тъй като те заемат оптимално място.
Височината на обикновените шкафове зависи от степента на умора на ръцете Ви след приготвянето на храната. Изключително удобно е да се използват по - голямо количество шкафчета с плъзгащи механизми, защото те спомагат за по - добра подредба и по - лесен достъп до отделните кухненски аксесоари.
Окачените шкафове трябва да се намират не по - ниско от 450 мм. от нивото на работната повърхност. Стандартната височина за тях е 600 мм., но може да се изработват до 900 мм. При нужда от допълнително шкафово пространство е възможно и изработването на още един ред шкафове, които се разполагат над основните и достигат до самият таван.
Съществуват и така наречените ъглови шкафове, които имат или отворени рафтове или сгъваеми вратички, благодарение на които достъпа до тях е изключително лесен и удобен.
Също така е препоръчително всички тесни пространства между отделните елементи на кухнята да бъдат оползотворени чрез направата на различни рафтове.

 

ВИДОВЕ КУХНИ

Всички съществуващи видове кухни могат да бъдат разделени на шест основни типа:

  1. Едноредова кухня - При нея разположението на мебелите най - често е свързано с малки размери на кухнята или с използване на просторно помещение, когато в едната част на голямата стая са разположени мебелите, а другата е предназначена за приготвяне и консумиране на храна. В този случай най - удобно е мивката да се разположи в центъра, а печката и хладилника около нея, като е желателно между печката и мивката да има работен плот.
  2. Двуредова кухня - Този вид разположене на мебелите се използва, когато кухнята е преходна. Печката и мивката е най-добре да се разположи от една страна, а хладилника от другата. По този начин се постига достатъчно голяма работната повърхност.
  3. L - образна кухня - Такова разположение на мебелите най-вече се използва за неголямо квадратно помещение. Ако кухнята Ви има големи размери, то разстоянито между работните центрове става прекалено голямо. Затова мивката и печката трябва да се разположени максимално близо, като се остави между тях работна повърхност.
  4. U - образна кухня - Мебелите се разполагат успоредно на трите стени. При такова планиране може да се направи много удобен работен триъгълник. Задната стена трябва да бъде не по-малка от 2500 мм., а свободното пространство между страните от 1200 до 2800 мм. При по-малки размери ще се създаде неудобство при движението, а при по-големите - излишно движение.
  5. Полуостровна кухня - Това в действителност представлява който и да е от споменатите по - горе варианти на кухня с допълнителна работна повърхност, бар - плот, или шкаф с мивка, или печка. Като правило, това е, част от обзавеждането което разделя кухнята от трапезарията, тя може да се използва също така и като стойка за закуска или като плот за сервиране.
  6. Островна кухня - Това е "U - образна кухня" или "L - образна кухня" с допълнение в центъра. Такава кухня е изпълнима само при голямо помещение. Най - удобните размери на острова са 1200 х 200 мм. Традиционно в центъра на кухнята се изнася маса с мивка или печка, но в качеството на "остров" може да се използва и обикновена маса или масичка на колелца. Също така това пространство може да се използва и като работна повърхност, а шкафовете да служат за съхранение на различни прибори.

2005, СД "Галвано", Всички права запазени.