КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА ДНЕВНА

В миналото основното предназначение на дневната е било стая за гости. В нашето съвремие тя се възприема също така и като място за почивка. Поради тази причина при просторни помещения обикновено се отделя така наречената обедна зона (трапезария) и зона за почивка. В малки жилища дневната обединява функциите на обща стая, място за приемане на гости и стая за почивка. Ето защо в зависимост от това за какво ще се използва дневната във вашият дом трябва да изберете и съответните мебели за нея.
Всяка дневна си има така наречен "център"
( камина, телевизор, домашно кино ) около който се нареждат части от холовата гарнитура.
За елементи на декора може да

послужат различни оригинални поставки, масички, стойки и т.н. Много от тези мебели са оборудвани с колелца, които улесняват преместването им от място на място.
Друг задължителен елемент е секцията, която може да се състои от витрини, рафтове, шкафчета и т.н. Изборът на цветова гама също зависи от предназначението на дневната. Ако тя се използва предимно като стая за гости е уместно да се използват топли тонове ( червен, оранжев, жълт и т.н. ), които да създават добро настроение. Ако дневната се използва предимно за почивка е препоръчителен изборът на по - студени цветове (синьо, зелено и т.н.), които предразполагат към релаксиране.
Възможно е с помощта на цветовете дневната да бъде разделена съответно на две части: трапезария и място за почивка.


2005, СД "Галвано", Всички права запазени.